Naši novi izdelki za vas

Kupci so kupili tudi

Priporočeni izdelki

Kako dojenčku menjavamo pleničke

Da je plenička pri otroku polna, lahko ugotovimo na več načinov. Otrok lahko joka, njegovo razpoloženje niha ali pa s svojimi otroškimi glasovi opozarja, da se v plenički nekaj dogaja. Plenička je polna in težka na otip, specifičnega vonja po otroškem urinu ali blatu.

Pleničke po navadi zamenjamo tako, da je otrok v ležečem položaju na previjalni mizi, obrnjen na hrbtu, saj je priročnejše, če je treba kaj umiti, obrisati, namazati.

 Pleničko lahko zamenjamo na dva načina:

Prvi način je menjavanje pleničke iz boka. To naredimo tako, da pleničko odpnemo, ko je otrok še na hrbtu. Preden pleničko odstranimo, ga obrnemo na bok (levi ali desni) in odstranimo pleničko. Otrok je še vedno na boku in od strani položimo novo pleničko, nato pa otroka obrnemo na hrbet, če želimo pleničko popraviti, ga obrnemo še na drugi bok.

 

Pri drugem načinu otroka ne obračamo na bok. Odpnemo pleničko in z desno roko primemo otrokov desni kolk ali z levo roko levi kolk, druga nogica je na naši roki. Ko otroka tako držimo, nogico rahlo potegnemo k sebi in navzgor, da se ritka dvigne od podlage in da odstranimo pleničko in namestimo novo, nato ritko spet spustimo nazaj na podlago. Enako naredimo, ko ga obrišemo, ali namažemo. Ko zapenjamo pleničko po kateremkoli načinu je pomembno, da pleničko ne zapnemo preohlapno. Otroka čvrsto povijemo, med nogami čim ožje, v pasu pa pustimo prostor za en ali dva prsta in dovolj visoko. Ko pleničko zapnemo, popravimo elastiko med nogicami, čim ožje, da se nogice lahko prosto gibljejo.

Za umivanje ritke lahko uporabimo bombažne krpice iz linije za nego dojenčkov, ki jih namočimo v topli vodi ali čistilne robčke za nego otroške kože.  Ti robčki so nežni do otroške kože, jo dobro očistijo in navlažijo in ne povzročajo iritacij. Kreme s katerimi namažemo otroško ritko so značilnega zaščitnega značaja. Kožo ščitijo pred izpuščaji, ki se lahko pojavijo ob uporabi pleničk za enkratno uporabo, hkrati pa kožo negujejo, jo naredijo voljno in mehko. Ne povzročajo iritacij.