Prvi zobki

Izraščanje zob je normalen fiziološki proces, vendar veliko staršev pove, da so otroci med izraščanjem zob bolj nemirni, se bolj slinijo in se tudi ponoči zbujajo pogosteje kot običajno. Nekateri imajo drisko in povišano telesno temperaturo. Vaš dojenček ne bo dobil zobkov kar čez noč.

 

Izraščanje zobkov je dolgotrajen proces, ki lahko traja vse do tretjega leta starosti. Začne pa se v času nosečnosti, ko dojenček razvije zasnove za mlečne zobe.

Kdaj bo dojenček dobil prvi zobek, je težko napovedati. Vsak otrok zase je individualen in tako je tudi pri zobkih. Večina dojenčkov dobi svoj prvi zobek med tretjim in dvanajstim mesecem, najpogosteje okoli šestega meseca.


Izraščanje mlečnih zob:

- prvi (srednji) sekalci: med 6. in 9. mesecem

- drugi (stranski) sekalci: med 8. in 10. mesecem

- prvi kočniki (štirice): med 12. in 16. mesecem  

- podočniki (trojke): med 18. in 20. mesecem

- drugi kočniki (petice): med 24. in 36. mesecem

Razpon, pri kateri starosti se zgodi izrast prvega mlečnega zoba, je zelo velik, in sicer traja od 4. do 12. meseca ali celo dlje. V starosti treh let imamo največkrat prisotnih vseh 20  mlečnih zob.


Izraščanje stalnih zob:

-srednji sekalec: med 6. in 8. letom

-stranski sekalec: med 6,5. in 9. letom

-podočnik: med 9. in 12. letom

-prvi ličnik: med 8. in 12. letom

-drugi ličnik: med 8,5. in 13. letom

-prvi kočnik: med 6. in 7. letom

-drugi kočnik: med 11. in 14. letom

-tretji kočnik: med 17. in 25. letom                   

 

 PRVI PREGLED PRI ZOBOZDRAVNIKU

Na prvi pregled k zobozdravniku peljemo otroka v prvem letu starosti oziroma ko mu izrasejo sekalci. Kasneje naj bo otrok pregledan enkrat letno, razen če zobozdravnik oceni drugače.


Najbolj prodajni